چرخه خرید و فروش سهام
فرمهای درخواست خرید و فروش
هر مشتری تقاضای خود را برای خرید یا فروش اوراق بهادار از طریق فرم درخواست خرید و فروش به کارگزار اعلام میکند. فرم درخواست خرید در دو نسخه تنظیم میشود که نسخه اول آن به کارگزار تحویل داده میشود و نسخه دوم آن نزد خریدار باقی میماند. این فرم، از قسمتهای زیر تشکیل شده است:
- مشخصات کارگزار و تاریخ درخواست: در این قسمت باید نام و کد شرکت کارگزاری و تاریخ تکمیل فرم درخواست خرید درج شود.
- مشخصات سرمایهگذار: در این قسمت، سرمایهگذار باید مشخصات کتمل خویش را درج کند. از آنجا که این مشخصات و اطلاعات، مبنای تعیین کد معاملاتی سرمایهگذار قرار میگیرد، صحیح و کامل بودن آن از اهمیت خاصی برخوردار است.
- مشخصات سرمایهگذاری: در این قسمت، سرمایهگذار باید مشخص کند که قصد خرید سهام یا حق تقدم چه شرکتی، به چه میزان و با چه قیمتی را دارد. سرمایهگذار میتواند قیمت سهمی که قصد معامله آن را دارد در فرم درخواست تعیین نکرده و در ستون تعیین حداکثر قیمت، عبارت "قیمت روز" یا "قیمت بازار" را قید کند. در این صورت کارگزار با بررسی قیمتهای پیشنهادی برای فروش سهم مورد نظر در سیستم معاملات، سهم را با مناسبترین قیمت- پایینترین قیمت پیشنهاد شده- برای سرمایهگذار خریداری میکند.
- نحوه پرداخت: در این قسمت، مبلغ سرمایهگذاری و نحوه پرداخت آن به کارگزار مشخص میشود.
- ملاحظات ویژه: این قسمت برای مواردی در نظر گرفته شده است که سرمایهگذار قصد ارائه توضیحاتی بیشتر از اطلاعات مندرج در فرم برای کارگزار دارد.
- تایید درخواست: پس از تکمیل قسمتهای قبل، سرمایهگذار و کارگزار محلهای تعیین شده را در این قسمت پس از درج زمان تکمیل فرم- ساعت و دقیقه- امضا میکند.
فرم درخواست فروش در چهار نسخه تهیه میشود که نسخه اول نزد کارگزار باقی میماند و نسخه دوم آن توسط کارگزار به بورس تحویل داده میشود، نسخه سوم آن در اختیار فروشنده قرار میگیرد و نسخه چهارم بایگانی خواهد شد.
تفاوت اصلی فرم درخواست فروش با درخواست خرید در قسمتی است که بر اساس آن، سرمایهگذار به کارگزار برای فروش سهام خود و انجام مراحل و تشریفات ثبت و انتقال سهام، وکالت میدهد. تفاوت دیگر، در قسمت مشخصات سرمایهگذاری است. . در این قسمت، سرمایهگذار «حداقل قیمت» پیشنهادی فروش را بر اساس تجزیه و تحلیل خود تعیین یا در این ستون عبارت «قیمت روز» یا «قیمت بازار» را قید میکند. در این صورت کارگزار با بررسی قیمتهای پیشنهادی برای خرید سهم مورد نظر در سیستم معاملات، سهم را مناسبتترین قیمت –بالاتری قیمت پیشنهاد شده- برای سرمایهگذار به فروش میرساند.
برای مشاهده بانک پایان نامه حسابداری و مقاله انگلیسی حسابداری و مقاله انگلیسی حسابداری با ترجمه فارسی ومقاله انگلیسی حسابداری علمی پژوهشی و مقاله انگلیسی حسابداری علمی ترویجی و مشاهده مقالات و پایان نامه های دسته بندی شده براساس موضوعات حسابداری می توانید به سایت پایان نامه و مقاله حسابداری مراجعه نمایید همچنین امکان ثبت سفارش پیش پروپزال، ترجمه مقاله ، پایان نامه ، مبانی نظری ، جمع آوری داده های شرکتهای بورسی و … در انتهای هر مقاله فراهم شده است. در قسمت پنل کاربری می توانید مقالات دانلود شده و سفارشات ثبت شده را پیگیری نمایید. به منظور استفاده هر چه بهتر از مطالب سایت حتما راهنمای سایت را مطالعه نمایید.
سفارشهای خرید و فروش
هر سهامدار پس از بررسی وضعیت بازار، در نهایت سفارش خود را با در نظر گرفتن دو پارامتر قیمت و زمان اعتبار درخواست، در انواع مختلفی تنظیم مینماید. یعنی مشتری میتواند کارگزار خود را ملزم به اجرای سفارشی نماید که محدود به شرایطی خاص باشد. به تعبیری دیگر، در صورتی که خریدار و فروشنده، سفارش خود را با در نظر گرفتن محدودیتهای خاصی به کارگزار ارائه نمایند، میگوییم کارگزار دارای سفارش محدود است. شرط در هر نوع سفارشی باید دقیقاً مشخص شده و امکان اجرای آن از سوی کارگزار فراهم باشد. البته ارائه هر سفارش نیز بسته به امکانات موجود و سطح فنآوری قابل دسترس در هر بازاری میتواند به صورت دستی و مراجعه مستقیم مشتری به دفتر شرکت کارگزاری،
از طریق تلفن و یا به واسطه سایتهای اینترنتی صورت پذیرد.
با این توضیح میتوان دریافت که کارگزار در هر شرایطی نقش واسط را ایفا کرده و در قبال دریافت سفارشهای مشتری و به انجام رساندن آن دارای مسئولیت میباشد. به عبارتی دیگر، کارگزار دریافت سفارش، موظف به اجرای آن در محدوده قیمت و زمان تعیینشده از سوی مشتری طبق قوانین حاکم بر آن بورس میباشد. که این خود مستلزم وجود یک دستورالعمل جامع در مورد شناخت و تبیین انواع سفارش و شرایط ویژه هر کدام برای اجراء و یا ابطال آن از سوی کارگزار خواهد بود. در ادامه، به نمونههایی از انواع سفارش که یک مشتری میتواند به کارگزار خود ارائه نماید، اشاره میگردد:
برای مشاهده بانک پایان نامه حسابداری و مقاله انگلیسی حسابداری و مقاله انگلیسی حسابداری با ترجمه فارسی ومقاله انگلیسی حسابداری علمی پژوهشی و مقاله انگلیسی حسابداری علمی ترویجی و مشاهده مقالات و پایان نامه های دسته بندی شده براساس موضوعات حسابداری می توانید به سایت پایان نامه و مقاله حسابداری مراجعه نمایید همچنین امکان ثبت سفارش پیش پروپزال، ترجمه مقاله ، پایان نامه ، مبانی نظری ، جمع آوری داده های شرکتهای بورسی و … در انتهای هر مقاله فراهم شده است. در قسمت پنل کاربری می توانید مقالات دانلود شده و سفارشات ثبت شده را پیگیری نمایید. به منظور استفاده هر چه بهتر از مطالب سایت حتما راهنمای سایت را مطالعه نمایید.
انواع سفارش
- سفارش محدود: سفارش خرید یا فروشی است که در آن مشتری حداکثر قیمت خرید و حداقل قیمت فروش را تعیین کرده است و کارگزار فقط در قیمت تعیین شده یا قیمتی بهتر از آن مجاز است که سفارش را اجرا نماید. بدین صورت که اگر سفارش از نوع خرید باشد، کارگزار باید در قیمتی برابر و یا کمتر از قیمت تعیین شده از سوی مشتری خریدار، معامله را انجام دهد و اگر سفارش از نوع فروش باشد، کارگزار مربوطه باید سهم مورد نظر را درقیمتی برابر و یا بیشتر از قیمت تعیین شده از سوی مشتری فروشنده، معامله نماید. (به همین منظور درخواست خرید کلمه «حداکثر قیمت» و در فرم درخواست فروش کلمه «حداقل قیمت» قید گردیده است.)
برای مثال چنانچه سفارش خرید سهم الف به قیمت معین ۱۲۰۰ ریال داده شده باشد کارگزار باید خرید را پایینتر و یا حداکثر به قیمت ۱۲۰۰ ریال انجام دهد؛ و یا چنانچه قیمت معین سفارش فروش سهام ب، ۱۸۰۰ ریال باشد، کارگزار باید سهم به را به قیمتی بالاتر از ۱۸۰۰ ریال و یا حداقل به ۱۸۰۰ ریال به فروش برساند.
- سفارش با مبلغ مشخص: در این نوع سفارش، مبلغ کل خرید یا فروش سهم باید توسط مشتری برای کارگزار مشخص گردد. در چنین مواقعی خریدار یا فروشنده، تعیین قیمت هر سهم را به کارگزار واگذار نموده و کارگزار نیز بر حسب نوع سفارش و با توجه به قیمت متعارف بازار (قیمت روز)، معامله را انجام میدهد.
* منظور از عبارت «قیمت روز»، قیمت سهم مورد نظر در روزی میباشد که قابلیت انجام معامله را داشته و معامله صورت میگیرد، نه در روزی که درخواست خرید و یا فروش توسط مشتری به کارگزار ارائه میگردد. این مفهوم در بخش سفارش بازار توضیح داده میشود.
۳– سفارش بازار: در این نوع سفارش، مشتری به کارگزار امکان میدهد تا در چارچوب قیمتهای بازار، بهترین معامله را برای وی انجام دهد. یعنی مشتری این توقع را از کارگزار خود دارد که در صورت خرید، سهم را تا حد ممکن به پایینترین قیمت و در صورت فروش، سهام را تا جایی که امکان دارد به بالاترین قیمت قابل معامله در آن روز به فروش برساند. (البته لازم به ذکر است که زمان تحقق این فرآیند با توجه به سرعت عمل کارگزار در ورود اطلاعات سفارش مشتری به سامانه معاملاتی میتواند متفاوت باشد.)
۴- سفارش توقف زیان: در
این نوع سفارشات مشتری قیمتی را معین میکند که در صورت کاهش قیمت تا قیمت معینشده، کارگزار اقدام به فروش کند. به عبارتی، این سفارش وقتی فعال میشود که قیمت سهام مورد نظر تا قیمت معینی که مشتری تعیین کرده است، کاهش یابد. هدف از ارائه این سفارش، جلوگیری از زیان بیشتر در نگهداری سهام است.
به عنوان مثال، یک مشتری ممکن است سهمی را به قیمت ۵۰۰۰ ریال خریداری کرده باشد. این مشتری ممکن است برای کاهش زیان خود ۱۰ درصد پایینتر از قیمت خرید سهم خود را که ۴۵۰۰ ریال میباشد به عنوان نقطه توقف زیان (Stop Loss) به کارگزار معرفی نماید. در چنین حالتی کارگزار مربوطه در صورت کاهش قیمت آن سهم در بازار سعمی مینماید تا حداقل به مبلغ ۴۵۰ ریال، معامله فروش را برای سهم مذکور انجام دهد. با این عمل حد زیان مشتری از ۱۰ درصد فراتر نخواهد رفت.
۵- سفارش توقف خرید: این سفارش بر عکس سفارش توقف زیان است. در این سفارش مشتری از کارگزار میخواهد که تا وقتی قیمت سهم از قیمت تعیین شده توسط وی بالاتر نرفت، اقدام به خرید کند. یعنی اگر قیمت از حد تعیین شده بالاتر رفت و خرید صورت نگرفت، دستور حذف میگردد.
به عنوان مثال، قیمت سهامی در حال حاضر ۱۸۰۰ ریال است. مشتری میخواهد کارگزار وقتی سهام را خریداری کند که قیمت آن ۲۰۰۰ ریال بالاتر نرفته باشد. با این سفارش، کارگزار میتواند سهام را تا زمانی که قیمت آن از ۲۰۰۰ ریال کمتر است، خریداری کند. چرا که قیمت بیشتر از ۲۰۰۰ ریال طبق محاسبات انجام شده توسط مشتری دیگر برای وی صرفه نیشود.
- سفارش همه یا هیچ: در این نوع سفارش، کارگزار دستور خرید یا فروش مشتری را به گونهای اجرء مینماید که به صورت کانل بوده تا سهم مورد نظر مشتری یک جا خریداری شده و یا به فروش برسد.
به عنوان مثال، اگر مشتری درخواست فروش تعداد ۲۰۰۰ سهم به قیمت ۵۰۰۰ ریال را به کارگزار خود ارائه نماید، کارگزار تنها زمانی که یک خریدار تمایل به خرید تعداد ۲۰۰۰ سهم و به قیمت ۵۰۰۰ ریال در بازار وجود داشته باشد قادر خواهد بود تا دستور فروش مشتری خود را به موقع اجراء درآورد. این در حالی است که، اگر به قیمت ۵۰۰۰ ریال تعداد ۱۹۵۰ سهم برای خرید موجود باشد، معاملهای صورت نخواهد گرفت. چرا که در این شرایط تعداد ۵۰ سهم از کل سهمهای فروشنده به صورت باز خواهد ماند.
- سفارش انجام یا ابطال: در این نوع سفارش، مشتری سفارش خود را به کارگزار داده و انتظار دارد تا دستور داده شده به سرعت به مرحله اجراء گذاشته شود. در این شرایط، در صورتی که معامله توسط کارگزار به فوریت برای مشتری انجام نشود مورد قبول نبوده و معامله باطل میگردد.
-
سفارش ابن یا آن: نوعی سفارش که به واسطه آن مشتری در یک زمانن برای دو سهم مختلف به کارگزار ارائه میدهد. در این نوع سفارش در صورتی
که اولین سهم مورد معامله قرار گرفت، سفارش سهم دیگر باطل میگردد. یعنی مشتری تنها خواهان یکی از دو سفارشی میباشد که به کارگزار ارائه نموده است.
به عنوان مثال، سفارش خرید ۲۰۰ سهم شرکت الف به قیمت ۴۰۰۰ ریال و سفارش خرید ۱۵۰ سهم شرکت ب به قیمت ۲۵۰۰ ریال توسط یک مشتری به کارگزار ارائه شده است. در صورتی که تعداد ۱۵۰ سهم شرکت به به قیمت ۲۵۰۰ ریال برای فروش در بازار موجود باشد، کارگزار بلافاصله سهام شرکت ب را خریداری کرده و سفارش خرید سهام شرکت الف را باطل
میکند.
- سفارش معارضه: سفارش انجام دو معامله سفارشها هم که غالباً معامله اول از نوع فروش و معامله دوم از نوع خرید میباشد. به این صورت که مشتری به کارگزاری سفارش میدهد که سهامی را فروخته و از محل وجوه سهام فروخته شده، سهم دیگری را خریداری نماید. به عبارت دیگر، سفارش دوم پس از انجام سفارش اول فعال میشود. این نوع از سفارش در معاملات صندوقهای سرمایهگذاری بسیار متداول میباشد.
- سفارش دارای محدوده زمانی: نوعی سفارش خرید یا فروش بوده که با مشخص نمودن محدوده زمانی از سوی مشتری به کارگزار ارائه میگردد. در این شرایط کارگزار میبایستی سفارش مشتری خود را تنها در محدوده زمانی تعیین شده اجراء نماید. در غیر این صورت، اگر محدوده زمانی پایان یافته و کارگزار هنوز موفق به اجراء سفارش نشده باشد، سفارش مشتری ابطال شده محسوب میگردد.
برای مشاهده بانک پایان نامه حسابداری و مقاله انگلیسی حسابداری و مقاله انگلیسی حسابداری با ترجمه فارسی ومقاله انگلیسی حسابداری علمی پژوهشی و مقاله انگلیسی حسابداری علمی ترویجی و مشاهده مقالات و پایان نامه های دسته بندی شده براساس موضوعات حسابداری می توانید به سایت پایان نامه و مقاله حسابداری مراجعه نمایید همچنین امکان ثبت سفارش پیش پروپزال، ترجمه مقاله ، پایان نامه ، مبانی نظری ، جمع آوری داده های شرکتهای بورسی و … در انتهای هر مقاله فراهم شده است. در قسمت پنل کاربری می توانید مقالات دانلود شده و سفارشات ثبت شده را پیگیری نمایید. به منظور استفاده هر چه بهتر از مطالب سایت حتما راهنمای سایت را مطالعه نمایید.
موارد ابطال سفارش
هر سفارش ارائه شده توسط مشتری به کارگزار میتواند بنا به شرایطی با توجه به خواسته مشتری و یا به طور خودکار ابطال گردد. برخی از این موارد عبارتند از:
- پس از ارائه سفارش، مجمع عمومی سالیانه شرکت برگزار شده و نماد شرکت متوقف گردد. در این صورت به دلیل باز بودن قیمت سهم پس از بازگشایی نماد و تقسیم سود شرکت، سفارش مشتری ابطال شده در نظر گرفته خواهد شد. مگر آن که سفارش جدیدی پس از بازگشایی نماد توسط مشتری به کارگزار ارائه گردد.
- پس از ارائه سفارش، مجمع عمومی فوقالعاده شرکت جهت تصمیمگیری در مورد افزایش سرمایه برگزار شده و نماد شرکت متوقف گردد. در چنین صورتی به دلیل باز بودن قیمت سهم به دلیل افزایش سرمایه پس از بازگشایی نماد، سفارش مشتری ابطال شده در نظر گرفته خواهد شد. مگر آن که سفارش جدیدی پس از بازگشایی نماد توسط مشتری به کارگزار ارائه گردد.
- پس از ارائه سفارش، مجمع عمومی عادی شرکت جهت تعدیل سود هر سهم برگزار شده و نماد شرکت متوقف گردد. در این صورت اگر تعدیل انجام شده بیش از ده درصد با سود هر سهم قبل از مجمع تفاوت داشته باشد، قیمت سهم پس از بازگشایی نماد باز بوده و سفارش مشتری ابطال شده در نظر گرفته میشود و مشتری میتواند مجدداً پس از بازگشایی نماد سفارش جدیدی به کارگزار خود ارائه نماید.
- پس از ارائه سفارش توسط مشتری، شرکت کارگزاری بنا به دلایلی بنا به دلایلی فعالیت معاملاتی خود را متوقف نماید. در این حالت، به ویژه زمانی که طولانیمدت باشد، سفارش به طور خودکار باطل شده و مراتب بایستی به اطلاع مشتری رسانده شود.
-
اگر پس از ارائه سفارش به کارگزار و پیش از به اجراء گذاشتن، مشتری فوت نماید، کارگزار مربوطه در صورت آگاهی از
این موضوع، سفارش دریافتی را باطل مینماید. در چنین شرایطی سهام متوفی تنها از طریق ورثه وی پس از گذراندن تشریفات قانونی، قابل فروش خواهد بود.
- در صورتی که پس از ارائه سفارش، بنا به دلایلی مشتری ممنوعالمعامله شود. در چنین حالیت باستناد مدارک مستدل، کارگزار مربوطه سفارش مشتری را برای همیشه و یا بسته به نوع سفارش تا خاتمه زمان ممنوعیت فعالیت، ابطال شده در نظر خواهد گرفت. و پس از آن، در صورتی که محدوده زمانی تعیین شده از سوی مشتری برای اجرای سفارش خاتمه نیافته باشد، آن سفارش قابل انجام خواهد بود.
برای مشاهده بانک پایان نامه حسابداری و مقاله انگلیسی حسابداری و مقاله انگلیسی حسابداری با ترجمه فارسی ومقاله انگلیسی حسابداری علمی پژوهشی و مقاله انگلیسی حسابداری علمی ترویجی و مشاهده مقالات و پایان نامه های دسته بندی شده براساس موضوعات حسابداری می توانید به سایت پایان نامه و مقاله حسابداری مراجعه نمایید همچنین امکان ثبت سفارش پیش پروپزال، ترجمه مقاله ، پایان نامه ، مبانی نظری ، جمع آوری داده های شرکتهای بورسی و … در انتهای هر مقاله فراهم شده است. در قسمت پنل کاربری می توانید مقالات دانلود شده و سفارشات ثبت شده را پیگیری نمایید. به منظور استفاده هر چه بهتر از مطالب سایت حتما راهنمای سایت را مطالعه نمایید.
ساعت انجام معامله
معاملات اوراق بهادار در بورس تهران از شبنه تا چهارشنبه هر هفته به جز روزهای تعطیل رسمی، از ساعت ۹ تا ۱۲.۳۰ و در یک نشست معاملاتی انجام میشود. معاملاتی اوراق بهادار فقط از طریق سامانه معاملات بورس که یک سیستم کاملا یکپارچه و مکانیزه است، قابل انجام است و دارندگان اوراق بهادار خارج از سامانه معملاتی نمیتواند اقدام به خرید و فروش اوراق بهادار کنند و معاملات بیاد از طریق کارگزاران و طی نشست معاملاتی انجام شود.
اجرای سفارش مشتری
پس از اینکه که معاملاتی مشتری صادر گردید، کارگزار، سفارش مشتری را وارد بازار میکند. شبکه ارتباطات رایانهای تشکیل دهنده بازار، توسط برنامهای که به آن سیستم اجرای اتوماتیک سفارشات میگویند و نسبت به قواعد و آییننامه معاملات در حدی که به آن برنامه داده شده تسلط دارد، معاملات را انجام میدهد. روشی که سیستم از آن پیروی میکند مبتنی بر نوعی معامله حراج میباشد. در این سامانه، معامله وقتی انجام خواهد شد که قیمت فروش و قیمت خرید دقیقاً مساوی یکدیگر گردند. بر اساس قواعد حراج، این سیستم معاملات خرید را به حداقل قیمت و معاملات فروش را به حداکثر قیمت به انجام میرساند.
سفارشات خرید و فروش که ت.سط کارگزاران برای معامله وارد سیستم میشود، هر یک وارد لیست مجزا میگردد. این سفارشات اول بر اساس قیمت خرید و فروش و دوم بر مبنای زمان ورود، در صف خریداران یا فروشندگان قرار میگیرند. در حالت خرید، اگر خریداری به قیمت بالاتر از دیگران قصد خرید سهمی را داشته باشد، در صف خریداران، جلوتر از همه قرار خواهد گرفت (به ترتیب نزولی) و در حالت فروش، اگر فروشندهای ارزانتر از دیگران تصمیم به فروش سهم خود داشته باشد، نفر اول فروشندگان خواهد شد (به ترتیب صعودی).
کارگزاران از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۱۸ بعدازظهر میتوانند دستورات خرید و فروش خود ر در سیستم وارد یا حذف نمایند و یا تغییر دهند. هر دستور خرید یا فروش یک مشخصه زمانی دارد. اگر کارگزار این مشخصه را به صورت روز وارد کند، دستور فقط برای همان روز اعتبار خواهد داشت و در صورتی که به صورت باز وارد شده باشد، تا زمانی که کارگزار آن را حذف نکند معتبر خواهد بود.
هزینه انجام معاملات
هزینهای که مشتری برای انجام معامله میپردازد برای سفارشات خرید و فروش تا حدودی متفاوت است. در حال حاضر برای سفارشات خرید و فروش، مبلغی که خریدار و فروشنده میپردازند، عبارت از ۴/۰ درصد ارزش معامله تا سقف ۱۰۰ میلیون ریال بابت کارمزد کارگزار و مبلغ ۱۵/۰ درصد ارزش معامله تا سقف ۲۰۰ میلیون ریال بابات کارمزد بورس اوراق بهادار (۱۴/۰ درص)، کارمزد سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (۰۱/۰ درصد) که ۶۰ درصد توسط فروشنده و ۴۰ درصد توسط خریدار قابل پرداخت میباشد. برای سفارشات فروش، علاوه بر دو مورد کارمزد کارگزار و کارمزد بورس، ۵/۰ درصد مالیات نقل و انتقال نیز وجود دارد.
برای مشاهده بانک پایان نامه حسابداری و مقاله انگلیسی حسابداری و مقاله انگلیسی حسابداری با ترجمه فارسی ومقاله انگلیسی حسابداری علمی پژوهشی و مقاله انگلیسی حسابداری علمی ترویجی و مشاهده مقالات و پایان نامه های دسته بندی شده براساس موضوعات حسابداری می توانید به سایت پایان نامه و مقاله حسابداری مراجعه نمایید همچنین امکان ثبت سفارش پیش پروپزال، ترجمه مقاله ، پایان نامه ، مبانی نظری ، جمع آوری داده های شرکتهای بورسی و … در انتهای هر مقاله فراهم شده است. در قسمت پنل کاربری می توانید مقالات دانلود شده و سفارشات ثبت شده را پیگیری نمایید. به منظور استفاده هر چه بهتر از مطالب سایت حتما راهنمای سایت را مطالعه نمایید.
صدور اعلامیه خرید و فروش
بعد از انجام هر معامله برای مشتریان، یک سری فعالیتهای پشتیبانی و نهایی معامله انجام میشود که صدور اعلامیههای خرید و فروش سهام نمونهای از آن میباشد.
اعلامیههای خرید و فروش، اسنادی هستند که اطلاعات مربوط به وضعیت معامله سهام یک مشتری را نشان میدهد. این اعلامیهها در حال حاضر برای هر معامله در سه نسخه تهیه میشوند. در هر اعلامیه، اطلاعاتی همچون نماد شرکت، تاریخ انجام معامله، مشخصات شناسنامهای مشتری، کد شرکت کارگزاری معاملهگر، کد معاملاتی مشتری، مشخصات معامله و اطلاعات مالی مربوط به معامله مشتری، از لحاظ تعداد، نرخ معامله هر سهم، کل مبلغ معامله و کل وجوه قابل پرداخت خریدار و یا قابل دریافت فروشنده ثبت میشوند.
تسویه حساب با مشتری
آخرین مرحله از فرآیند معامله توسط مشتری، تسویه حساب نامبرده میباشد. تسویه حساب بر حسب اینکه مشتری خریدار باشد یا فروشنده، از نظر دوره زمانی تا حدودی متفاوت است. در حالتی که مشتری خریدار باشد، تسویه حساب پس از صدور اعلامیه خرید توسط بورس و روشن شدن وضع حساب مشتری در کارگزاری ممکن خواهد بود.
اما در صورتی که مشتری فروشنده باشد، تسویه حساب وی چهار روز کاری بعد صورت میپذیرد. برای مثال، اگر سهم در روز شنبه به فروش برسد، و تعطیلی بین هفته وجود نداشته باشد، روز چهارشنبه، کارگزار وجه مشتری را به حساب وی واریز میکند. لازم به ذکر است که گواهینامه نقل و انتقال و سپرده سهام یک روز پس از انجام معامله صادر و در اختیار مشتری قرار میگیرد. در گواهینامه نقل و انتقال و سپرده سهام، اطلاعاتی همچون نام شرکت، ارزش اسمی و میزان سرمایه شرکت، مشخصات شناسنامهای مالک سهم، که سهامدار و کاگزار معامله کننده، درج شده است.